"Smelten ijs zorgt voor grotere problemen dan gedacht"

Klimaat, natuur en milieu
dinsdag, 05 december 2017 om 12:42
welingelichtekringen header 1
De zeespiegel stijgt mogelijk veel harder dan gedacht. Dientengevolge ontstaan ook veel grotere problemen. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Utrecht in het wetenschappelijk tijdschrift Natural Hazards and Earth System Sciences.
Een stijging van 1,8 meter kan niet worden uitgesloten, concluderen dr. Renske de Winter en haar team. Ze onderzochten wat de invloed op de zeespiegel is als 'de hele mogelijke bandbreedte voor de bijdrage van de ijskappen wordt meegenomen'. "Alle voorgaande onderzoeken gingen uit van gemiddelde bijdrage van de Groenlandse en Antarctische ijskappen”, vertelt De Winter. “Maar wij hebben gekeken naar de totale range van ijsdynamische bijdragen van de ijskappen van Groenland en Antarctica, inclusief bijdragen aan zeespiegelstijging die deze eeuw niet ondenkbaar zijn, maar wel een kleine kans hebben.”
Volgens de onderzoekers stijgt de zeespiegel op sommige plekken veel meer dan op andere plekken in de wereld. Regionaal is de verandering afhankelijk van oceaanstromingen, de uitzetting van het water onder hoge temperaturen en de afstand ten opzichte van de grootste ijskappen. "Het totaal van deze componenten creëert zogenaamde hotspots, waar meer zeespiegelstijging is dan op andere plaatsen. Belangrijker is echter dat extreme –maar niet ontdekbare- projecties veel groter zijn dan eerder gedacht. Een schatting van de bovengrens kan daarom wel een meter boven de gemiddelde schatting liggen en een zeespiegelstijging van 1,8 meter deze eeuw kan dan ook niet worden uitgesloten", aldus de Utrechtse onderzoekers in het rapport. De kust van Nederland ligt niet in een hotspot.
Bron(nen): AD