Boeren binnenkort overbodig: melk, eieren en vlees uit het lab

Het is nauwelijks voor te stellen dat er een tijd komt zonder boeren, weilanden met koeien, tractoren en kippenhokken, maar het zou zomaar kunnen. Techbedrijven worden op termijn serieuze concurrenten te worden voor de agrarische sector.

Kweekvlees, kunstmatige melk, plantaardig ei, het komt met rasse schreden dichterbij. Mark Post, hoogleraar vasculaire fysiologie aan de Universiteit van Maastricht, verwacht dat er van de 1,5 miljard koeien op de wereld over een tijd nog maar 35.000 over zullen zijn. “Ik denk dat consumenten massaal producten van geslachte dieren zullen mijden.”

In Silicon Valley zijn diverse bedrijven bezig met de ontwikkeling van voedsel. Zo produceert startup Perfect Day melk zonder dat daar een koe bij aan te pas komt, terwijl het wel naar koemelk smaakt. Het bedrijf heeft via genetische modificatie gistcellen ontwikkeld die melkeiwitten kunnen produceren. In een fermentatieproces zetten die gistcellen suiker om in melkeiwitten. Komend jaar moet de melk in de Amerikaanse supermarkt te koop zijn.

Impossible Foods, waar Bill Gates miljoenen in heeft gestoken, is dan weer ver met de ontwikkeling van de vleesloze ‘Impossible Burger’. Deze hamburger lijkt op vlees, maar is plantaardig. “Dat kan een probleem zijn voor verstokte vleeseters”, zegt Post. Daarom ontwikkelt hij zelf met het bedrijf Mosa Meat gekweekt rundvlees.

Het bedrijf neemt stamcellen van een levende koe. In enkele weken worden die opgekweekt tot deeltjes spierweefsel. Uiteindelijk ontstaat de hamburgervorm. “Het zal nog zo’n drie jaar duren voordat de hamburger op de markt komt.” Ondertussen gebruiken andere bedrijven deze techniek om kweekkip en kweekvis te produceren.

Tenslotte hoeven zelfs eieren niet meer van een kip te komen. Startup Hampton Creek bracht eerder deze maand Just Scramble op de markt, plantaardig roerei dat er net zo uitziet en smaakt als de dierlijke variant.

Bron(nen):   RTL Nieuws