Een walvis redt een duiker van een levensgevaarlijke haai

Een bultrug heeft een duiker gered van een grote tijgerhaai door haar mee te voeren onder zijn vin en terug naar haar boot te brengen. Wetenschappers hebben nog nooit zoiets gezien in de dierenwereld.

Biologe Nan Hauser was aan het snorkelen voor de kust van Rarotonga op de Cook-eilanden, toen ze plotseling werd meegevoerd door een gigantische bultrug. De 63-jarige vrouw had de tijgerhaai van 4,5 meter die vlakbij haar zwom nog helemaal niet gezien. De walvis wel. Hij duwde haar met zijn snuit en zijn vin weg van het levensgevaarlijke dier. Een tweede walvis probeerde de haai ook bij haar weg te houden door met zijn staart te slaan.

Hauser bestudeert walvissen al meer dan dertig jaar, maar heeft nog nooit zoiets meegemaakt. Wel wist ze van de intuïtieve neiging van walvissen om andere dieren te beschermen, inclusief de mens. Toch was ze in het begin wel bang toen de walvis haar begon voort te duwen. “Ik wist niet wat hij van plan was en hij bleef me tien minuten lang met zich meevoeren. Het leken wel uren.”

Maar aan het eind toen ze weer veilig in haar boot zat, overheerste de opluchting. “I love you,” riep ze haar redder in nood toe.

Bekijk hier de beelden:

Bron(nen):   The Independent