Droogte en dorst in Chili door onze honger naar avocado’s

Avocado’s zijn ongekend populair. Er worden allerlei gezonde eigenschappen aan toegeschreven en dus eten we ze massaal. Aan de andere kant van de wereld, in de provincie Petorca in Chili, leidt dat tot gebrek aan water, droge rivieren, verdroogde dorpen.

Pectorca is de hoofdstad van de avocado en sinds de rage in Europa (sinds 2012 is de import van Europa van Chileense avocado’s verdrievoudigd) worden er recordaantallen avocado’s geweekt. Maar dat is vernietigend voor wat er daar verder groeit en voor de mensen die er wonen. Voor één (1) kilo avocado’s is 2000 liter water nodig. En de kwekers van avocado’s halen dat water, grotendeels illegaal, uit de grond.Ze moeten steeds dieper pompen, maar het is het waard, want wij willen tegen iedere prijs avocado’s. Het gevolg is dat rivieren en stromen droog zijn gevallen, dat de watervoorziening in de omgeving stagneert en dat de mensen zijn aangewezen op het weinige water dat overblijft.

Het gebruik van veel landbouwchemicaliën en de grote hoeveelheid hout die nodig is om de avocado’s te verpakken zijn andere negatieve effecten op gebied van milieu.

Bron(nen):   QZ  Guardian