"De mens is totaal vervreemd van zijn voedsel"

Klimaat, natuur en milieu
zondag, 23 september 2018 om 11:00
welingelichtekringen header 1
"Het groene vinkje staat wel op bepaalde zakken chips, maar niet op een komkommer. En als ik iets wil weten over het welzijn van het vlees dat ik eet, kan ik dat wel zien op een pakje kipfilet. Maar op al die producten waar ook vlees in is verwerkt, staat helemaal niets.'' Aan het woord is hoogleraar filosofie Michiel Korthals tijdens een lezing aan de Radboud Universiteit waarover het AD schrijft. "Koken maakt ons tot mensen'', zegt de Wageningse emeritus hoogleraar. "Doordat we het vuur ontdekten en ons eten zijn gaan koken, kunnen wij ons voedsel veel sneller verteren. Het resultaat was een kleinere maag, een kleinere kaak en een groter brein. Echter, we produceren niet meer zelf en koken nog maar amper. De voedselvoorziening is een sector geworden. De voedselproductie is uit ons alledaagse leven verdwenen en is een industrie geworden, die zoveel mogelijk tegen zo laag mogelijke kosten produceert. We zijn vervreemd van ons eigen eten en de voedselsector zorgt door deze productiewijze voor grote problemen.'' Korthals toont de zaal een foto van varkens in een stal met een liefdevol kijkende boerin. "Ik ben geen dierenbeul", zegt ze in de tekst. Korthals: "Kijk goed naar deze varkens. Ze hebben geen staart, geen tanden en geen ballen. We zijn vervreemd van ons voedsel met als gevolg dat dierenwelzijn ondergeschikt is in deze industrie en we respectloos omgaan met boeren. Commercialisering degradeert boeren tot slaven en vernedert hun werk, dieren en land.'' De hoogleraar wijdt dit aan een gebrek aan vaardigheden bij mensen om bewust eten te kopen, te maken en te verschaffen. "De gebrekkige voedselvaardigheden, nodig om goed eten aan te schaffen, leiden ertoe dat mensen hun ethische normen tussen haakjes zetten wanneer ze de supermarkt binnenlopen. Impulsaankopen, aangemoedigd door de inrichting van de supermarkt, verdringen dieperliggende waarden betreffende de goede zorg voor een lammetje, een kalf, een zeug, een zogend biggetje of een koe.'' "De consument zou zich moeten afvragen: is wat ik nu eet lekker? Hoe is dit gemaakt? En waar is het gemaakt? Ga kijken waar ons eten vandaan komt. Door voedsel te kopen bij regionale boeren, in plaats van bij bedrijven die de hele wereld als markt hebben. Door weer zelf te gaan koken en te ervaren hoe eten wordt bereid. Door goed te eten helpen we niet alleen onszelf, maar ook de wereld.''
Bron(nen): AD