Seks in dienstauto: BVD was gewaarschuwd over Joris Demmink

Politiek
zaterdag, 29 maart 2014 om 7:38
welingelichtekringen header 1
De BVD is al in 2002 gewaarschuwd dat Joris Demmink mogelijk chantabel was, omdat hij op de achterbank van zijn dienstauto seks zou hebben gehad met 'jonge jongens'. Allerlei mensen hadden daarover verhalen gehoord of beweerden het zelf te hebben gezien. Desondanks werd Demmink later dat jaar benoemd tot hoogste ambtenaar van het ministerie van Justitie. Dat schrijft het AD op basis van verklaringen van twee betrokkenen, en ambtenaar van Justitie en een externe adviseur die er werkte. Justitieambtenaar Tjeerd Postma: ,,Ik heb de BVD verteld van klachten van chauffeurs over nachtelijke bezoeken aan een club en over een dienstreis naar Brussel, waar Demmink seks had met een jonge jongen op de achterbank van de dienstauto, terwijl de chauffeur alles zag door de achteruitkijkspiegel.'' Een externe adviseur van de justitiële Ondernemingsraad (OR) zegt dat hij tegen de BVD heeft verklaard dat Demmink 'jongetjes in zijn dienstauto bestelde'. Hij zegt dat te hebben gehoord van de OR.
Desondanks werd Demmink kort daarna gepromoveerd tot Secretaris-Generaal van het ministerie.
Postma, tot 1998 verantwoordelijk voor de chauffeursdienst, verklaart het verhaal over seks op de achterbank van de dienstauto te hebben gehoord van de chauffeur in kwestie, Hans Bakker. Die ontkent dit nu stellig. ,,Het is allemaal uit de lucht gegrepen.''
Er zijn meer verklaringen over ongepast gedrag in de dienstauto. Volgens oud-justitiemanager John Moeleker was de ambtelijke top van het ministerie op de hoogte van een klacht die een andere chauffeur, Rob Mostert, zou hebben ingediend tegen Demmink.
Minister Opstelten en zijn voorgangers hebben altijd volgehouden dat er geen enkele reden was om te twijfelen aan de integriteit van Demmink. Hij zelf blijft ontkennen dat er iets waar is van de verhalen.