21 landen stemmen vandaag voor het Europees parlement

Politiek
zondag, 25 mei 2014 om 14:41
welingelichtekringen header 1
Vandaag gaan de meeste landen in Europa naar de stembus. De aandacht gaat vooral uit naar de euro-sceptische partijen. Zij verwachten een flinke overwinning te behalen. Nederland, Groot-Brittannië, Malta, Slowakije, Ierland, Tsjechië en Letland stemden al eerder. Uit de exit-polls bleek dat de PVV niet de klapper maakte die werd verwacht, maar dat UKIP in Groot-Brittannië wel zegevierde. Ook in Frankrijk gaat het anti-Europese Front National waarschijnlijk hoge ogen gooien. In Denemarken en Italië maken de euro-sceptici net als in Frankrijk kans om de tweede partij te worden.    
De opkomst was vijf jaar geleden 43 procent. Verwacht wordt dat deze keer de opkomst lager zal zijn dan ooit. In Nederland ging 37 procent van de mensen naar de stembus. In Luxemburg zullen vanwege de stemplicht waarschijnlijk de meeste mensen gaan stemmen. Ook in België en Griekenland is stemmen verplicht.
Om elf uur vanavond sluiten in Italië de laatste stembureau's. Dan zullen de uitslagen bekend worden en weten we eindelijk of de exit-polls kloppen.
Bron(nen): NRC