Koopman Hillen verkoopt tanks aan Indonesië

Politiek
dinsdag, 08 mei 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In Indonesië nemen ze het niet zo nauw met de mensenrechten. Regelmatig zet de regering tanks in tegen opstandige bevolkingsgroepen. Het arsenaal tanks wordt binnenkort uitgebreid, dankzij Nederland. Demissionair minister Hillen (Defensie) had nog een aantal overtollige Leopard-tanks en heeft een deal gesloten met Indonesië. De Tweede Kamer is tegen, maar demissionair minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) wil de regering in Jakarta niet voor het hoofd stoten; de verkoop van de tanks is zo goed als rond. Dit meldt de Volkskrant op basis van bronnen rond het kabinet.
Hans Hillen ('Als koopman heb ik geen moraal') zou de drijvende kracht zijn achter de beoogde transactie die 200 miljoen moet opbrengen. Omdat hij een miljard euro moet bezuinigen, denkt hij een deel ervan te bekostigen door de verkoop van materieel. Nederland wil alle tanks afstoten. 
Levert Nederland niet, dan zal Duitsland het doen, zeggen defensiedeskundigen. In het Indonesische parlement klonken ook protesten tegen de aanschaf van de Nederlandse tanks. Ze zouden niet geschikt zijn.
Bron(nen): de Volkskrant