De Telegraaf opent frontale aanval op de VVD

Politiek
woensdag, 19 november 2014 om 7:32
schermafbeelding 2014 11 19 om 072510
Sinds een week is De Telegraaf - de natuurlijke bondgenoot van de VVD - frontaal in de aanval op de VVD en vooral op de belastingplannen van staatssecretaris Wiebes. Eerst moesten de plannen voor de leaserijders het ontgelden. Nu verwijt De Telegraaf de VVD stiekem in te hebben gestemd met nivelleringsdromen van Samsom: de middeninkomens zouden 250 euro netto van hun vakantiegeld kwijtraken. Omdat De telegraaf nu op tabloid verschijnt en de krant vasthoudt (bijna) aan de grootte van de kopletter ontstaan er korte en zeer boze koppen, zoals die vandaag. Het verhaal heeft deze toon:
Halbe Zijlstra jokt over hap uit vakantiegeld
De VVD is in alle staten, nu deze krant heeft bericht dat het vakantiegeld voor veel Nederlanders volgend jaar fors tegenvalt. Fractieleider Zijlstra zag zijn mailbox gisteren ontploffen met woedende mailtjes van kiezers die de nivelleringsdrang van het VVD/PvdA-kabinet zat zijn.
Zijlstra jokte gisteren dat de vork anders in de steel zat. De poging om de nivelleringsoperatie te camoufleren door te stellen dat mensen volgend jaar maandelijks wel meer nettoloon ontvangen, werd evenwel door het CDA doorgeprikt. Minister Kamp (Economische Zaken) moest in het vragenuurtje erkennen dat het vakantiegeld inderdaad wordt gekort. Middeninkomens kunnen door het kabinetsbesluit tot ruim 12 procent op hun vakantiegeld worden gekort. Dat kan oplopen tot ruim 250 euro. Volgens de VVD moet worden gekeken naar ’het totaalplaatje’. De liberalen moesten echter schoorvoetend erkennen dat het totaalplaatje verhult dat een greep in de vakantie-uitkering wordt gedaan. De commotie komt de coalitie zeer ongelegen. Vandaag zijn er herindelingsverkiezingen in een aantal gemeenten die worden samengevoegd, onder meer in Alkmaar en Den Bosch.