Voor kandidaten Belgische verkiezingen is niets te gek

De Nederlandse verkiezingscampagnes laten toegewijde vaders zien die zelfs boterhammen kunnen smeren, maar in België moet je wel iets origineler voor de dag komen om nog opgemerkt te worden.

‘Zijn de verkiezingen in de VS niet gek genoeg voor je? Kom naar België’, kopte Wall Street Journal. Om zich te onderscheiden onder de meer dan 50.000 anderen die een gooi doen naar het burgemeesterschap of een plaats in de gemeenteraad in 589 Belgische gemeenten halen kandidaten de gekste capriolen uit. ,,Het draait om het genereren van een hype, en het resultaat daarvan is soms lachwekkend’’, aldus Pascal Delwit, politicoloog aan de Vrije Universiteit Brussel. ,,Maar dat is een typisch Belgisch fenomeen”, weet hij. ,,In België lacht iedereen met politiek.”

Neem nu de Open VLD-politica Milka Malfait, die een beroemd Brits plaatje uit de jaren ’70 opnieuw tot leven bracht. Bovendien belooft Milka uit de kleren te gaan als ze meer dan 1000 voorkeursstemmen krijgt.

De Antwerpse breakdancer Alexander Dziri (sp.a) geeft een politieke stem aan de stedelijke scene, die zich uit in breakdancen, graffiti en slam poëzie. En Starflam-rapper Pierre Etienne, alias King Lee, die in Luik opkomt voor de extreemlinkse lijst PTB+ pakt op zijn nieuwe album uit met het nummer ‘Le Candidat’.

De openbare omroep organiseerde zelfs een soort van een soort van Idols. ‘The choice van Vlaanderen’ is een zoektocht naar het beste campagnelied in Vlaanderen. De Waalse kandidaten blijven echter niet achter. De clip van MR-politici David Weytsman en Florence Frelinx ‘Call me maybe’ mag zeker niet onopgemerkt blijven.

Bron(nen):   De Standaard  Wall Street Journal