Pastoor hangt foto’s en namen van afvalligen op

De Tilburgse pastoor Harm Schilder gaat deze week de namen en foto’s van mensen die zich uit willen schrijven bij de katholieke kerk ophangen in het voorportaal van de Emmausparochie.

‘Op die manier kunnen de parochianen voor deze mensen bidden. En liever nog: ze overhalen om toch gewoon te blijven’, zegt Schilder tegen het Brabants Dagblad.

‘Als pastoor sta ik ver van de mensen af die zich uitschrijven. Ik bel meestal wel, maar dan blijkt het standpunt toch vrij definitief. Misschien dat het via bekenden wel lukt om iemand over te halen’, aldus Schilder. Zijn actie is zeker niet bedoeld als een schandpaal, zegt hij.

‘De doop is een openbaar iets, dan hangen we de foto’s van communicantjes ook op’, zegt Schilder over zijn actie. ‘Dan is de kerk verlaten dat wat mij betreft ook.’

De laatste weken liep het storm op ontdopen.nl, meldt Omroep Brabant. Dat kwam onder andere door de ‘beledigende’ opvattingen van de paus over homoseksuelen. Mensen die niets hebben met de kerk en uit vrije wil besluiten om er geen lid meer van te zijn, kunnen zich via ontdopen.nl iets gemakkelijker uit laten schrijven.

Pastoor Harm Schilder is bekend vanwege het conflict over het te vroeg luiden van de klokken van zijn kerk, ten einde de gelovigen op te roepen ter kerke te gaan. Helaas was dat tot minder genoegen van degenen die tegenwoordig de kerk links laten liggen.

 

16 Reacties Doe mee met de discussie →


 • disqus_9anqj7Nn7s

  Zo gek als een kerkdeur!

 • jan bosscher

  Geuzen.

 • marianne martens

  gossie, kan er door de bisschop geen corrigerende maatregel worden getroffen of heeft ie te veel klokken in zijn hoofd, is het hem teveel geworden om het “klokkenspel” aan te horen?

 • Genuine_Defector

  Er worden

  • Heldoppantoffels

   *offtopic* Heel interessant, een interesse die ik enorm met je deel. Het punt is echter dat je in jouw (terechte) enthousiasme berichten plaatst die voor een ander wat contextloos over komen. Zeker als je weet dat veel mensen geen benul hebben van het gegeven dat er meer sterren zijn dan zandkorrels op onze gehele planeet en dat leven buiten de aarde statistisch gezien een feit is.

   *ontopic* De man in kwestie straalt een en al walgelijkheid uit, het verbaast mij dan ook dat de man over straat kan zonder een pak slaag te krijgen. Anyway volgens mij is het een schending van de privacy, maar zoals wel vaker met de kerk… ze lullen maar wat, of ze laten hun lul op ongepaste plaatsen achter.

  • http://twitter.com/GewoonBoeiend Karel Kritisch

   Er zijn nog steeds gelovigen en ongelovigen die vinden dat wetenschap met elkaar in conflict zijn. Mag ik er op wijzen dat er ook veel christenen (en andere gelovigen) die wetenschap en religie prima kunnen combineren. Naast dat de meeste christenen zich er van bewust zijn dat de boeken van de bijbel mensenwerk zijn (de auteurs zijn veelal bekend) gaat de bijbel bij hen vooral over zingeving, inspiratie en de boodschap van het nieuwe testament. Verhalen zoals Genesis (de 2 scheppingsverhalen) worden door velen gewoon symbolisch gezien en hebben een diepere waarde in zich. Het leven van Jezus Christus geeft christenen inspiratie en waarden. Wetenschap geeft ons antwoord op een hoop vragen maar kan niets betekenen op het gebied van zingeving. Met enkel wetenschap is de wereld onverschillig. Mensen hebben zingeving nodig en velen vinden dat in religie. Dat heeft niets met leugens te maken. Elk mens maakt zijn eigen werkelijkheid, wij kunnen niet anders.

 • JoostM

  Mag ik er bij hangen?

 • http://twitter.com/rhk22463 Ron Kersten

  Deze gast zorgt er persoonlijk voor dat iedereen die nog geen hekel had aan de katholieke kerk, dit spontaan in alle hevigheid nu wel krijgt. Ik vraag me openlijk af wat voor gestoorde griezels die katholieke geestelijken zijn. Het lijkt erop dat de katholieke kerk de meest wereldvreemde gasten benoemt en dan verbaasd is dat de kerk in rap tempo leegloopt. Die enkeling die nog wel binding heeft met de kerk en dit soort rare snuiters op de koop toe neemt jaag je er zo ook uit…

  • http://twitter.com/GewoonBoeiend Karel Kritisch

   1 pastoor vertegenwoordigd niet de gehele kerk. Laten we dat niet uit het oog veliezen. Maar de man slaat totaal de plank mis inderdaad.

  • bierneus

   De katholieke kerk is (net als andere religieuze groeperingen)een sekte en daar gebeurt het wel vaker dat weglopers ‘gestraft’ worden. Deze kerel handelt dus geheel in lijn met waar hij voor staat. Ik hoop dat degenen die er genoeg van hebben lid te zijn van een 2000 jaar oude totalitaire club zich hierdoor niet laten afschrikken.

 • zo maar iemand

  Wat vind god hier eigenlijk van?

  • http://twitter.com/GewoonBoeiend Karel Kritisch

   Niemand weet het..

  • bierneus

   Het feit dat deze man bestaat is een bewijs dat er geen god is

 • Cornelis Berend

  Prima pastoor! De mensen op de foto, die zulke beslissingen nemen, zullen er niet uitzien als geestelijk gehandicapten. Dat zal menig gelovige nog eens na laten denken over: onbevlekt ontvangen, over water lopen danwel water in wijn veranderen, nazi’s naar Zuid Amerika smokkelen al dan niet door hun rijkdommen te confiskeren, en vanwege het celibaat mensen mensen met genderproblemen aanstellen om aan hun kinderen te kunnen zitten of beter aan de piemeltjes. Wir haben es nicht gewußt zei de hoofdcrimineel nog in een populaire uitzending niet al te lang geleden.

 • Herman Cain

  Dit laat duidelijk zien hoe we er aan toe waren geweest als de kerk nog steeds de macht in handen had gehad namelijk, dat je eruit gepikt zou worden zodra je een afvallige wordt. Alleen de laatste stap kunnen ze niet meer uitvoeren tot hun spijt namelijk, jou in een werkkamp stoppen of erger nog executeren. Dat was je in de 12de eeuw wel zeker overkomen.

 • http://www.facebook.com/people/Paul-Peters/100000048015416 Paul Peters

  Heb mij vorige week uitgeschreven, de reden is dat ik christen ben, en ik beschouw de katholieke leer als een dwaallleer. Redenen voor mij zijn het bestaan van die smeerpijp van een paus, de verkrachting van de 10 geboden, de Maria-verering en zo kan ik nog wel even doorgaan, blasfemie is noemer waaronder ik dit schaar.