Aangrijpende reportage NRC: 'Alles valt uit elkaar in Gaza'

Samenleving
maandag, 21 juli 2014 om 14:44
welingelichtekringen header 1
Alles valt uit elkaar in Gaza. De bestanden, de huizen, de mensen, en de kinderen. Zo begint een aangrijpende reportage in . De krant schrijft hoe Israël het afgelopen weekend heeft huisgehouden in de wijk Shejaia in Gaza City. Hieronder een samenvatting. Auto’s en ziekenwagens arriveren met tientallen gewonden bij het Shifa-ziekenhuis, gevolgd door honderden vluchtelingen die doodsbang proberen een veilige plek te vinden. Het eerste slachtoffer dat op zondagochtend het ziekenhuis wordt binnengebracht, is een Palestijns meisje met bruine krulletjes dat hevig trilt van de shock. Ze heeft verwondingen aan haar linkerbeen en volgens een arts zit er mogelijk nog een stuk metaal in haar bovenrug. „Ze heet Nawal”, zegt haar tante Iman, terwijl ze het kleine meisje probeert te kalmeren.
„We sliepen vanochtend nog in het huis van mijn broer in Shejaia”, vertelt Iman. „Mijn broer en zijn echtgenote, hun vijf dochters en ik. Toen begonnen F-16-bommen in de wijk te vallen en werden de muren van het huis omver geblazen. We kropen uit het puin en werden afgevoerd in de auto’s van enkele wijkbewoners.” De kleine Tala In het ziekenhuis kan tante Iman weinig meer doen dan het hoofdje van de kleine Nawal liefkozend vasthouden. Ze heeft net gezien hoe Nawals zesjarige zusje Tala is overleden. „Tala’s hersenen hingen uit haar schedel, ik wist dat ze het niet zou overleven”, zegt ze in tranen. Verderop wordt de kleine Tala in een wit lijkkleedje naar buiten gebracht. De vader en moeder van Nawal en Tala raakten ook gewond, maar tante Iman weet niet waar ze zijn.
Afgelopen vrijdag lag Shejaia, een wirwar van smalle straatjes en ongerepte ruwe armenwoningen, ook al onder vuur van het Israëlische leger. In het huis van de familie Amtez zijn de avond tevoren drie doden gevallen toen een tankgranaat het huis trof. De neefjes Muhamed (2,5 jaar), Muhamed Ibrahim (13) en Abed (24) kregen de scherven van de granaat en het scherpe gruis van de muren in hun gezicht. „Vooral de kleine Muhamed was erg toegetakeld”, vertelt hun oom Radi Saudi (56). „We hebben hem in stukken moeten oprapen en begraven.”
Net Syrië In de hoofdstraat staat een doorzeefde ziekenwagen – verplegers van het Shifa-ziekenhuis hebben al gezegd dat ze ’s ochtends zijn beschoten toen ze gewonden probeerden weg te halen. Nu rijden ziekenwagens heen en weer met gewonden en lijken. Brandweerwagens proberen de branden te blussen. Enkele overgebleven wijkbewoners komen beduusd aanwandelen. „Gaza is veranderd in Syrië”, stamelt Nadal, een jongen van 24.
Plots weerklinkt het ijle gefluit van een Israëlische bom. Een halve seconde, dan een droge ontploffing slechts even verderop. Er dwarrelt gruis neer van de omliggende gebouwen. Enkele seconden later volgt weer gefluit, en nog een knal. De Israëlische F-16’s en tanks hebben Shejaia veranderd in één grote ruïne.
Bron(nen): NRC