Rampen en oorlogen in het nieuws: Hoe help je je kinderen

Samenleving
woensdag, 30 juli 2014 om 14:13
welingelichtekringen header 1
Het is bijna niet te vermijden dat kinderen iets horen of zien over het conflict in het Midden-Oosten of over de fatale crash van vlucht MH17. Als je het toch probeert tegen te houden, horen ze het wel via via op het schoolplein - waardoor de nuance misschien verloren gaat of waarna ze het schokkende nieuws in hun eentje gaan proberen te behappen. Dit zijn de meest gegeven tips:
- Nuanceer en stel gerust. Leg uit dat zoiets schokkends in het nieuws is omdat het bijna nooit voorkomt en dat daarom iedereen het erover heeft - Laat ze vragen stellen. Vermoedelijk hebben ze een paar uur of dagen later weer nieuwe vragen - Ga zoveel mogelijk door met de normale activiteiten. Dat biedt kinderen houvast en zorgt voor rust en regelmaat - Zet na een tijdje de tv uit om te voorkomen dat ze voortdurend naar herhalingen van het akelige nieuws kijken en ga iets leuks doen - Als een kind er niet over wil praten is dat prima. Probeer wel af en toe opnieuw te praten, sommige kinderen durven er misschien niet zelf over te beginnen - Wees eerlijk en duidelijk. Je hoeft geen gruwelijke details te vertellen maar verbloemen is geen goed idee: ze zoeken veiligheid en verwachten dat jij de waarheid spreekt. Stem de informatie wel af op de leeftijd en ontwikkeling van het kind
Een manier om kinderen zich betrokken te laten voelen is samen naar het Jeugdjournaal kijken. Het Jeugdjournaal past een sandwichmethode toe. Dat houdt in dat ze akelig nieuws combineren met luchtig nieuws. Het laatste onderwerp is ook altijd luchtig. Verder laten ze vaak kinderen aan het woord die de gevoelens van veel kinderen formuleren, zoals 'zoiets doe je toch niet'. Zo kunnen kinderen zien wat andere kinderen ervan denken, wat kan helpen relativeren en plaatsen. Details van rampen worden niet getoond, er worden beelden getoond die van een wat grotere afstand gemaakt zijn. Maar let wel: het Jeugdjournaal wordt aangeraden voor kinderen vanaf een jaar of 10. Tot die tijd kun je het beste meekijken en samen het nieuws duiden, of anders het eten precies om die tijd opdienen om het Jeugdjournaal te vermijden.