Saudi-Arabië executeert mannen om hasj

Samenleving
door anp
dinsdag, 19 augustus 2014 om 5:47
saudi arabie executeert mannen om hasj1408420108
RIYAD (ANP) - In Saudi-Arabië zijn maandag vier familieleden geëxecuteerd omdat ze hasj bij zich hadden. De mannen werden ter dood veroordeeld in de stad Najran. Dat heeft Amnesty International maandag bekendgemaakt.
De mannen werden in 2007 opgepakt, omdat ze ,,grote hoeveelheden drugs bij zich hadden". Op basis van die verklaring, die ze gedwongen zouden hebben afgelegd, zijn ze ter dood veroordeeld. Volgens Amnesty werden de mannen gemarteld tijdens hun gevangenschap.
De mensenrechtenorganisatie was gewaarschuwd door familieleden van de mannen, maar binnen enkele uren kregen zij een telefoontje van het Saudische ministerie van Binnelandse Zaken dat ze op moesten houden Amnesty in te schakelen.
Amnesty heeft er bij de Saudische autoriteiten op aangedrongen dat de executies moeten stoppen. Volgens de organisatie wordt de doodstraf de laatste tijd vaak uitgevoerd in het Arabische land. De afgelopen twee weken zijn al 17 mensen geëxecuteerd. Dat zijn er even veel als het aantal dat tussen januari en juli 2014 de doodstraf kreeg. Saudi-Arabië heeft tussen 1985 en 2013 al meer dan 2000 mensen geëxecuteerd.