Welingelichte Kringen.nl
ZATERDAG 30 MEI 2015 

Na seksmisdrijven: Tientallen priesters vluchten naar buitenland

RK.-kerk hield belastende informatie voor politie verborgen
Door - woensdag 9 mei 2012, 00:00 in categorie: Samenleving

Net als in Europa zijn ook in de Amerikaanse katholieke kerk veel misbruikzaken aan het licht gekomen. Tientallen daders hoorden net op tijd van een mogelijke vervolging en ontvluchtten het land.


Het gaat om zeker 32 verdachten die zich volgens aanklachten schuldig maakten aan sexueel misbruik van minderjarigen. Slechts in enkele gevallen lukte het de Amerikaanse Justitie de verdachten naar de VS uitgeleverd te krijgen.
Het totale aantal gevluchte priesters is nog veel hoger (tegen de 50) als je ook de zaken meerekent waarbij er alleen sprake was van een onderzoek binnen de kerk.

Soms werden verdachten ook door de kerk naar een ander land overgeplaatst.  Daar krijgen ze vaak weer gewoon onderdak van de kerk. Er zijn talrijke klachten over de extreem trage werkwijze van autoriteiten in andere landen.

Er is in de VS nu veel publiciteit over Raju Policetti, een aangeklaagde priester die tien jaar geleden naar India vluchtte. De kerk heeft destijds informatie over het misbruik voor de politie verborgen gehouden zodat de verdachte priester het land op tijd kon ontvluchten. De politie was twee uur te laat.
De advocaten van Policetti hebben uitlevering naar de VS jarenlang met succes tegen weten te houden.  Een van zijn slachtoffers heeft nu – moe gestreden – haar aanklacht ingetrokken. De vrouw – destijds 16 jaar en inmiddels volwassen – wil niks meer met de zaak te maken hebben.Bron(nen):   ChicTRib-1  ChicTrib-2   HuffPost