Liegen op je cv kan eigenlijk niet meer, maar velen doen het nog

Samenleving
donderdag, 14 juni 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Zo moest ceo Thompson onlangs na drie maanden bij Yahoo vertrekken omdat hij op zijn cv gemeld had een bachelor's degree te hebben in computerwetenschappen en accountancy, behaald aan Stonehill College. Maar een eenvoudige zoektocht via Google leidde naar een alumnilijst van Stonehill College die verklapt dat de topman alleen een graad heeft in accountancy. De ceo had in die periode niet eens computerwetenschappen kúnnen studeren, want Stonehill startte deze studie pas vier jaar na diens afstuderen.
CV's van sollicitanten controleren op leugens is dankzij internet en sociale media veel eenvoudiger dan vroeger. Vreemd genoeg blijven werknemers massaal hun cv oppimpen en verdraaien.
Waarom neemt een carrièremaker zo'n groot risico? Vroeger zag doorgaans alleen de selectiecommissie het curriculum vitae en daarna beheerde personeelszaken het cv in een hangmap. Maar tegenwoordig kan bijna iedereen eenvoudig andermans cv checken als dat op een publieke website zoals LinkedIn staat.
In iets meer dan de helft van de onderzochte cv’s zitten fouten . ‘Dat was zes jaar geleden al zo en dat is nu nog steeds zo. De omstandigheden veranderen, maar mensen niet', zegt Karina Ahles directeur van een verificatiebureau. ‘Soms worden er niet expres fouten gemaakt. Sollicitanten weten bijvoorbeeld niet meer precies tot wanneer een dienstverband liep. Maar vaak gaan ze opzettelijk over de schreef om zich beter voor te doen.'
Iemand met louter een coördinerende taak noemt zich bijvoorbeeld een manager. Ahles kan zich nog steeds verbazen over de heersende moraal. ‘Als ik op feestjes vertel wat voor werk ik doe, beginnen veel mensen te lachen en komen ze vaak met voorbeelden van valse informatie. "Een beetje liegen is heel normaal. Dat doet iedereen toch?", zeggen ze dan.'
Een coördinator die zich manager noemt, dat valt misschien nog net in de categorie toelaatbaar pimpen, maar gemiddeld komen in één op de tien cv's echt ‘grote leugens' voor. Er wordt gegoocheld met opleidingen en een enkele keer wordt een studie of universiteit zelfs compleet verzonnen. Sollicitanten hebben dan vaak op internet een vals diploma gekocht. Dom, want het komt bijna altijd uit.