VS: cyberaanvallen bedreiging voor het land

Samenleving
door anp
vrijdag, 27 februari 2015 om 5:22
vs cyberaanvallen bedreiging voor het land1425011049
De Verenigde Staten hebben cyberaanvallen door buitenlandse overheden en criminelen bovenaan de lijst gezet van grootste bedreigingen tegen het land. Reden is dat dergelijke aanvallen de nationale veiligheid ondermijnen.
Dat heeft James Clapper, het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten, gezegd tijdens een bijeenkomst van het Amerikaanse Congres. Landen die als potentiële dreiging worden beschouwd zijn Rusland, China, Noord-Korea en Iran. Vooral Rusland vormt een groter gevaar dan tot nu toe werd ingeschat.
De VS hebben afgelopen jaar meerdere keren te maken gehad met cyberaanvallen. In november werd bijvoorbeeld filmmaatschappij Sony Pictures gehackt door Noord-Korea vanwege de film The Interview. Daarin wordt de moord op de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un beraamd.
Clapper moest overigens toegeven dat de VS zelf ook geen schoon geweten hebben als het om cyberaanvallen gaat. Afgelopen week kwam nog aan het licht dat de digitaal beveiliger Gemalto is gehackt door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Gemalto beveiligt onder meer chips en simkaarten die ook in Nederland worden verkocht.