CBS: geld maakt wel gelukkig

Samenleving
door anp
zaterdag, 19 maart 2016 om 2:27
cbs geld maakt wel gelukkig1458351487
Het gezegde 'geld maakt niet gelukkig' klopt volgens statistiekbureau CBS niet helemaal. Hoe meer mensen verdienen, hoe gelukkiger ze zijn. Dat blijkt uit een zaterdag verschenen onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Nederlanders met de laagste inkomens zijn juist het ongelukkigst. Toch zegt de grote meerderheid (87 procent) van de Nederlanders gelukkig te zijn. Slechts een kleine groep van 3 procent vindt zichzelf droevig. Het overige deel is niet gelukkig, maar ook niet ongelukkig. Het aandeel tevreden Nederlanders is al jaren vrij stabiel.
Geld is zeker niet de belangrijkste factor als het gaat om het geluksgevoel. Gezondheid, het hebben van een baan en een partner spelen volgens de onderzoekers een grotere rol hierin. Bijna alle mensen (95 procent) die zich gezonder voelen, zijn ook gelukkiger. Onder degenen die vinden dat hun gezondheid slecht of zeer slecht is, is dat slechts iets meer dan de helft (54 procent).
Ook sociale contacten zijn van belang bij het ervaren van blijmoedigheid. ,,Vooral de frequentie waarmee mensen contact met hun vrienden hebben, hangt sterk samen met het ervaren van geluk'', aldus het CBS.