“Ook in Nederland schieten ouders door met extreem gezond eten”

In België worden ouders vervolgd, omdat ze hun baby geen gewone melk gaven, maar onder meer haver- en rijstmelk. Het kind is aan ondervoeding overleden. Een dergelijk probleem speelt ook in ons land. Vereniging AJN Jeugdartsen Nederland maakt zich zorgen over de doorgeschoten eetgewoontes waarmee sommige ouders hun kinderen grootbrengen.

In juni 2014 overleed de zeven maanden oude baby van Peter S. (34) en Sandrina V. (30). Het kind woog toen nog 4,3 kilo en kreeg alleen alternatieve melksoorten te eten, omdat de ouders dachten dat het lactose- en glutenintolerant was. Daarvoor hebben ze geen arts geraadpleegd. Het OM legt ze nu het opzettelijk weigeren van voedsel ten laste.

In theorie kan dit ook hier voorvallen, zegt Mascha Kamphuis, voorzitter van AJN in het AD. Ze kent voorbeelden van ouders die er extreme ideeën over voedsel op na houden. “De keuze die zij maken in wat ze eten, werkt door op kinderen.”

Voor baby’s is babymelk het beste, vanwege de eiwitten, mineralen en vetten. Kamphuis: “Vetten zijn bijvoorbeeld extreem belangrijk voor de ontwikkeling van het brein. In rijstmelk zitten onvoldoende vetten en voedingsstoffen voor een baby.” Hoogleraar voeding en farmacologie Renger Witkamp van de Wageningen Universiteit: “Sommige ouders geven hun baby alleen geitenmelk of biologische melk. Daar kun je over discussiëren, maar wat zit er nou in rijstmelk? Wat suiker en geen eiwitten. Dit is gewoon mishandeling.”

Denken ouders het echt beter te weten dan de artsen dan is het van belang dat ze in ieder geval met een arts op het consultatiebureau in gesprek gegaan.

Bron(nen):   AD