Vandalen verblinden steeds vaker piloten met laserpen (video)

Het komt steeds vaker voor: Vandalen die met een laserpen piloten van vliegtuigen of helicopters verblinden.  Het komt ook in Nederland voor.  In Engeland loopt het zwaar uit de hand. De BBC schrijft over 4500 gevallen in de afgelopen drie jaar. In de hele EU gaat met om 100-den gevallen per jaar.

In Engeland hebben tientallen daders al boetes gekregen van een paar duizend pond. In Australie vallen de laserpointers onder de wapenwet.

Ook in Belgie is het een groeiend probleem. In Nederland was er afgelopen zomer een incident toen een 15-jarige jongen een laserpen op een helicopter van de politie richtte. Er zijn veel meer gevallen bekend. In Nederland wordt het beschijnen van vliegtuigen volgend jaar strafbaar.

Laserpennen zijn op internet voor weinig geld te koop. Dat maakt het makkelijker deze vandalistische daden uit te voeren. Piloten zeggen dat het gevaarlijk is. Ze worden vooral tijdens de landingsprocedure verblind. Dan hebben ze juist alle aandacht nodig om het vliegtuig veilig aan de grond te zetten.

De politie zegt dat de daders het als grapje zien en vaak niet in de gaten hebben hoe gevaarlijk het is voor piloten. Het kan ook schade aan de ogen veroorzaken.

Er zijn al speciale brillen die de verblinding door laserlicht verminderen:

 

Bron(nen):   BBC  Spits  Nieuwsblad