FBI wist dat schoolschutter mensen wilde doden en wapens kocht, maar deed niets

Samenleving
zaterdag, 17 februari 2018 om 5:13
schermafbeelding 2018 02 17 om 051238
Het bloedbad eergisteren in een school in Parkland, Florida, had vermeden kunnen worden. Dat moest de Amerikaanse politiedienst FBI vandaag toegeven. De FBI meldt dat het op 5 januari een waarschuwing over de dader van 17 moorden had ontvangen, maar dat niet had nagetrokken. De tipgever, die de dader goed kende, meldde hoe verzot Nikolas Cruz (19) op wapens was, dat hij verontrustende berichten op sociale media postte en zelfs dat hij “mogelijk” een aanval op een school plande. Nu blijkt de schutter een blanke suprematist te zijn. Gouverneur Rick Scott van Florida dringt aan op het vertrek van FBI-directeur Christopher Wray.
De FBI heeft toegegeven dat fouten zijn gemaakt in de aanloop naar het bloedbad. De politiedienst erkende dat de informatie doorgegeven had moeten worden aan de FBI-afdeling in Miami, maar dat gebeurde niet. ,,Er is op dat moment geen verder onderzoek meer gedaan.''
Gouverneur Scott reageerde woedend op die mededeling. ,,Het is onacceptabel dat de FBI geen actie heeft ondernomen tegen deze moordenaar'', zei de Republikein in een verklaring. ,,Zeventien onschuldige mensen zijn dood. Toegeven dat een fout is gemaakt is onvoldoende.''
Ook in Parkland is boos gereageerd. ,,De FBI heeft excuses aangeboden? Zeg dat maar tegen de nabestaanden'', zei een 53-jarige man op de begrafenis van Meadow Pollack, een achttienjarig slachtoffer.
De politiedienst kreeg vorig jaar al een tip over een zorgwekkend bericht dat was achtergelaten op YouTube. Iemand die zich 'Nikolas Cruz' noemde schreef in een reactie op een video ,,een professionele schoolschutter'' te zullen worden. Een FBI-functionaris zei eerder dat onderzoekers er niet in waren geslaagd te achterhalen wie die boodschap had geplaatst.