Aanslag met drones op Venezolaanse president

Samenleving
door anp
zondag, 05 augustus 2018 om 2:00
schermafbeelding 2018 08 05 om 054627
Tijdens een toespraak van de Venezolaanse president Nicolas Maduro in Caracas zijn zaterdagavond verscheidene drones met explosieven ontploft. Volgens de Venezolaanse minister van Informatie Jorge Rodriguez ging het om een aanslag tegen de president. Zeven soldaten van de nationale garde raakten gewond. Maduro zelf bleef ongedeerd.
De president sprak in het centrum van de hoofdstad een militaire parade toe over de staat van de economie, toen vlakbij explosies klonken. Op televisiebeelden is te zien hoe mensen naast hem op het podium, onder wie Maduro's vrouw, schrikken en omhoog kijken. De camera draait vervolgens naar de parade, waar onder de honderden soldaten paniek uitbreekt. Daarna werd de live-uitzending afgebroken.
Wie achter de aanslag zit is niet bekend. Onder de voormalige buschauffeur Maduro is het olierijke Venezuela in een diepe economische crisis geraakt die gepaard gaat met een enorme schaarste aan goederen. Als gevolg daarvan is er een grote vluchtelingenstroom op gang gekomen naar buurlanden. Vooral naar Colombia, maar ook naar de Antillen. Aruba, Bonaire en Curaçao zijn slechts door een stukje Caribische zee gescheiden van Venezuela.
In mei werd Maduro voor zes jaar herkozen in verkiezingen die onder meer volgens minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok niet vrij en onafhankelijk zijn verlopen.