D66: maak vermenging as overledenen mogelijk

Samenleving
door anp
maandag, 12 november 2018 om 5:50
d66 maak vermenging as overledenen mogelijk1541998575
DEN HAAG (ANP) - Het moet mogelijk worden de as van overledenen, bijvoorbeeld twee geliefden, te vermengen om samen te bewaren of uit te strooien. Dat wil regeringspartij D66. Veel mensen zouden het wensen, maar het mag niet.
D66 wil ook dat nabestaanden de as al op de dag van de crematie kunnen meenemen. Nu moet de asbus minimaal dertig dagen bij het crematorium blijven.
D66-Tweede Kamerlid Monica den Boer vindt ook dat begraven of cremeren al twintig uur na overlijden moet kunnen, en niet pas na 36 uur. Zo zijn er joden en moslims die overledenen zo snel mogelijk willen begraven. Daar is nu nog een vergunning voor nodig.
De plannen maken deel uit van veertien voorstellen om de Wet op de lijkbezorging eigentijdser te maken. Die uitvaartwet is volgens Den Boer verouderd. ,,D66 wil dat er voor iedereen een waardig afscheid is, dat recht doet aan het leven dat iemand heeft geleid, en dat voor nabestaanden troost biedt. Dit betekent dat er een uitvaartwet moet komen met voldoende keuzevrijheid.”