Oranje slacht Spanje af: 1-5

Sport
vrijdag, 13 juni 2014 om 23:03
welingelichtekringen header 1
Met een spectaculaire en bijna onvoorstelbare zege op Spanje is het Nederlands elftal vrijdag aan het WK begonnen. Oranje klopte de regerend wereldkampioen met maar liefst 5-1 in de volgepakte Arena Fonte Nova in Salvador. Vier van de vijf treffers van de formatie van Louis van Gaal vielen na rust, toen het elftal zich niet meer beperkte tot verdedigen en counteren maar de tegenstander met goed verzorgd voetbal overklaste. Robin van Persie en Arjen Robben scoorden allebei tweemaal voor de ploeg die een reuzenstap naar de achtste finales zette. De krachtmeting in de Arena Fonte Nova deed na 8 minuten even denken aan de reprise van de vorige WK-finale tussen beide ploegen. Toen was het Wesley Sneijder die Arjen Robben alleen voor doelman Iker Casillas zette, nu andersom. Ook de kleine middenvelder kreeg de bal tijdens zijn honderdste interland niet voorbij de recordinternational van Spanje. Wereldkampioen Oranje bestreed de regerend wereldkampioen op een manier die Louis van Gaal vooraf had aangekondigd. De formatie liet zich ver terug zakken en wilde in balbezit zo snel mogelijk counteren. Die tactiek leverde voor rust nog geen oogstrelend voetbal op maar werkte wel. Spanje combineerde maar sporadisch door de goed georganiseerde Nederlandse defensie. Als de titelverdediger gevaarlijk dreigde te worden, dan wierp vaak Ron Vlaar zich als een blok graniet voor de bal. Toch was het Spanje dat na 26 minuten de leiding nam. Diego Costa liep meer tegen het been van Stefan de Vrij aan dan andersom, maar scheidsrechter Nicola Rizzoli beoordeelde de botsing met een strafschop. Xabi Alonso maakte vanaf 11 meter geen fout (0-1). Bijna passeerde David Silva even later Jasper Cillessen nog een keer. De doelman van Ajax bleef echter lang staan en kon redding brengen. Overklast De gelijkmaker van Nederland was een juweeltje. Daley Blind vond met een lange trap het hoofd van Robin van Persie, die vanaf zo'n metertje of 15 prachtig raak kopte. De treffer van de aanvoerder was de inleiding voor een sterke tweede helft, waarin Oranje de tegenstander af en toe overklaste. Robben, opnieuw op aangeven van Blind, tekende na 53 minuten voor 2-1. De Vrij verschalkte Casillas in de 64e minuut met een kopbal. De Braziliaanse toeschouwers hadden allang de kant van Oranje gekozen toen Van Persie (72e minuut) en Robben (80e minuut) de titelverdediger een ongenadig pak slaag gaven. De zege was nog groter uitgevallen als Van Persie niet op de lat had geschoten en Sneijder en Wijnaldum alleen voor Casillas wel hadden gescoord.