Neeskens bekogeld met vuvuzela’s

Als trainer maakt Johan Neeskens zware tijden door in Zuid-Afrika. De 61-jarige ex-international deelt met zijn club Mamelodi Sundowns de laatste plaats in de Premier Soccer League. Na weer een nederlaag, nu bij Moroka Swallows, moest de politie hem in bescherming nemen tegen een horde woedende supporters. Hij werd bedreigd, uitgescholden en met vuvuzela’s bekogeld.

Neeskens vergaarde met Mamelodi Sundowns, waar onder andere oud-Utrechter Alje Schut speelt, slechts vier punten uit zes wedstrijden en staat met Ajax Cape Town en Amazulu onderaan in het klassement van zestien clubs. Hij wordt al weken bekritiseerd. Begin september was hij al eens mikpunt van ontevreden fans. Vorig seizoen verspeelde Mamelodi Sundowns, de vijfvoudige kampioen uit de hoofdstad Pretoria, de landstitel aan Orlando Pirates.

In eerste instantie nam Neeskens afstand van de bedreigingen. Hij wilde niet wijken voor alle kritiek en beloofde door te knokken met het team voor betere prestaties. ‘Er zal altijd druk blijven, maar daar kan ik mee omgaan’. Maar later zwakte hij dat af en erkende twijfels te hebben of hij als trainer moet aanblijven.