'Formule 1-race in Zandvoort kan al in 2020'

Sport
door anp
vrijdag, 02 november 2018 om 1:25
formule 1 race in zandvoort kan al in 20201541118984
LONDEN (ANP) - Het racecircuit in Zandvoort heeft van Formula One Management Limited, de eigenaar van Formule 1, een aanbod gekregen om al in 2020 een race te organiseren. Dat bevestigt Prins Bernhard van Oranje, eigenaar van het circuit in Zandvoort aan De Telegraaf.
Bernhard: ,,Als wij nu tekenen, dan heeft Nederland in 2020 weer een Grand Prix. Met Max Verstappen. Iedereen is er bij ons terdege van bewust dat dit een unieke kans is.'' De organisatiekosten voor het evenement zouden naar schatting 30 tot 40 miljoen euro bedragen.
Vorige maand zei racedirecteur Charlie Whiting van de internationale autosportfederatie FIA al dat Circuit Zandvoort maar enkele kleine ingrepen hoeft uit te voeren om het weer geschikt te maken voor een grand prix in de Formule 1.
Het zou voor het eerst sinds 1985 zijn dat de Formule 1 weer neerstrijkt in Nederland. Niki Lauda was in dat jaar de laatste winnaar van de Grote Prijs van Nederland.
Circuit Zandvoort wil graag de Formule 1 terug en had daarvoor al plannen ontvouwd. Een rentree is haalbaar, maar dat vergt investeringen van vele miljoenen euro's. De kosten zitten in elk geval niet in aanpassingen van het circuit, zei Whiting. ,,Er is een mooi recht stuk en de historische elementen kunnen goed behouden blijven.''
Naast Zandvoort aast ook het TT Circuit in Assen op een Formule 1-race. Dat heeft alles te maken met de populariteit van Max Verstappen. In Drenthe wordt eveneens hard gewerkt aan het realiseren van de plannen. Een stichting heeft al onderhandeld met het management van de Formule 1.
Racedirecteur Whiting heeft eerder dit jaar het circuit in Drenthe bezocht en daar ook een positief oordeel over gegeven. Volgens De Telegraaf is uiteindelijk gekozen voor Zandvoort vanwege de historische waarde die dat circuit voor de koningsklasse van de autosport heeft gehad.