Waarom vogels in een V vliegen

Wetenschap
zaterdag, 18 januari 2014 om 6:03
welingelichtekringen header 1
Tot nu toe was het nog steeds een mysterie waarom zoveel vogels in een V-formatie vliegen. Het blijkt een hele knappe manier om veel energie te besparen.
Elke vogel weet precies waar de andere vogels van zijn groep vliegen en zoekt vervolgens de optimale positie ten opzichte van de anderen. Door het enigszins gebogen bewegen van de vleugels ontstaat een opwaartse luchtstroom die de vogel in de lucht houdt.
Als een vogel dichtbij het uiteinde van de vleugel van de vogel voor hem blijft, profiteert hij van die opwaartse luchtstroom en kan hij bijna zonder moeite blijven vliegen. Door het bewegen van de vleugels ontstaat ook een neerwaartse luchtstroom. Een vogel wil koste wat kost uit die neerwaartse en vertragende luchtstroom van een andere vogel blijven.
Om nog efficiënter te vliegen stemmen vogels ook hun vleugelslagen op elkaar af om op het juiste moment zoveel mogelijk opwaartse wind van de vogel voor hen te gebruiken.
Eerder al werd ontdekt dat de hartslag van vogels omlaag gaat als ze in een V vliegen. Maar in de nieuwe studie is bij elke vogel in een zwerm de snelheid, positie, richting en vleugelbeweging gemeten. Dat vogels precies weten wat de positie is van de andere vogels en wat vervolgens hun eigen optimale plaats moet zijn, is volgens veel wetenschappers ongelooflijk.
Bron(nen): BBC