Fietsen is slecht voor je hart (update)

Wetenschap
zaterdag, 26 februari 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Fietsen en bewegen in het algemeen zijn van belang voor de preventie van hart- en vaatziekten, maar doe dat dan in de frisse lucht. Luchtvervuiling draagt meer bij tot hartaanvallen dan negatieve emoties, seks en cocaïnegebruik. Dat hebben Tim Nawrot (Universiteit Hasselt) en Ben Nemery (KU Leuven) ontdekt. Als je weet dat deelname aan het verkeer en fysieke uitputting ook het risico op een hartinfarct verhogen, kan fietsen naar je werk een riskante onderneming worden.
De onderzoekers vergeleken veroorzakers van hartaanvallen op het niveau van het individu en van de bevolking. Op niveau van het individu verhoogt cocaïnegebruik de kans op een hartaanval met 23%, maar omdat slechts 0,02% van de bevolking cocaïne gebruikt en de hele bevolking aan luchtvervuiling is blootgesteld, veroorzaakt de luchtvervuiling op het niveau van de bevolking meer hartaanvallen dan cocaïne.
De meest negatieve factoren op het niveau van de bevolking zijn: luchtvervuiling, deelname aan het verkeer, gevolgd door fysieke uitputting, alcohol en koffie.
Voor kinderen is luchtvervuiling bijzonder problematisch. Pieken van luchtverontreiniging zijn een uitlokkende factor bij de sterfte van pasgeboren baby’s (tussen 2 en 4 weken), volgens de onderzoekers. De luchtwegen en longen van kinderen zijn nog niet helemaal ontwikkeld en dus gevoeliger voor beschadiging dan die van volwassenen, waardoor milieufactoren bij kinderen potentieel meer invloed hebben dan bij volwassenen.
Effecten van milieuverontreiniging op kinderen treden al op in de moederschoot. Als een zwangere moeder dichtbij een autoweg woont, heeft ze een grotere kans op een baby met een lager geboortegewicht. Wonen nabij drukke verkeersaders wordt ook in verband gebracht met een verhoogde kans op wiegendood, respiratoire sterfte tijdens het eerste levensjaar en allergieën.
Bron(nen): De Morgen Knack