Neuromarketing: de begeerte geprogrammeeerd

Wetenschap
zaterdag, 05 maart 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Stel je voor dat je naar de supermarkt gaat en een winkelwagentje pakt dat snel een hersenscan maakt, zodat je op een display ziet wat je wil kopen en wat daarvan in de aanbieding is. Zover is het nog niet, maar we kunnen wel meten hoe ons brein reageert op reclame (en logo’s). Het neuro-economische onderzoeksbureau Neurensics doet hier onderzoek naar. In de neuromarketing wordt het brein van de consument in kaart gebracht door middel van een fMRI-scan en zo zien de onderzoekers welke hersengebieden actief worden bij het zien van bepaalde reclame. Die hersendelen associëren ze met positieve of negatieve emoties.
Het onderzoek van Neurensics gaat uit van 7 breindimensies: aandacht, visuele verwerking, begeerte (sexy en aantrekkelijk), verwachte beloning, vertrouwen en walging (pijn). Deze dimensies zitten bij iedereen op een andere plek in de hersenen en moeten dus bij elke proefpersoon opnieuw bepaald worden.
Onlangs heeft de VPRO een nieuw logo gekregen. Tijdens de hersenscan werd gekeken hoe de hersenen van de proefpersoon reageerden op het oude en het nieuwe logo. Hetzelfde werd gedaan met logo’s van andere bekende merken. Het oude VPRO-logo scoorde op sommige punten beter dan het nieuwe. Blijkbaar heeft de VPRO geen MRI-scan gebruikt om het logo te testen. Het Playboykonijntje, het Hyveslogo en het nieuwe VPRO-logo roepen afkeer op. LinkedIn en de Nationale Bedrijvengids totaal niet. De meest erotische gevoelens worden opgewekt door het logo van de Gouden Gids.
Gouden Gids Er zijn al bedrijven die hun reclame baseren op dit soort onderzoek. De kleuren en de muziek voor de commercial J’Adore Dior is bv. gebaseerd op neuromarketingonderzoek. J’Adore is het best verkochte parfum van Dior, maar of dit het resulaat is van de neuromarketing is nog niet aangetoond.