Autistische jongen (12) ontwerpt eigen relativiteitstheorie

Wetenschap
maandag, 04 april 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Jacob Barnett, een Amerikaanse jongen van 12, heeft een IQ van 170. Toen hij 8 was ging hij studeren aan de universiteit van Indiana en hoogleraren willen hem nu maar wat graag als promovendus. Jacob was altijd al een buitenbeentje. In 1 week tijd leerde hij zichzelf alle basisprincipes van de wiskunde, die op de middelbare school gegeven worden. Inmiddels is hij begonnen met een uitbreiding van de relativiteitstheorie van Einstein. Prof. Scott Tremaine, expert van het Instituut voor Astrofysica, zegt: 'hij houdt zich bezig met de meest moeilijke vraagstukken uit de astrofysica en de theoretische fysica. Iemand die dit kan oplossen, wordt genomineerd voor de Nobel prijs'.
Jacob heeft een autistiforme stoornis. Al op jonge leeftijd werd bekend dat hij het syndroom van Asperger heeft. Hij leerde pas praten toen hij 2 was en dat verontrustte zijn ouders, maar toen hij 3 was kon hij puzzels van 5000 stukken maken, kaartlezen en alle straatnamen op een kaart uit zijn hoofd leren. Volgens zijn ouders heeft hij slaapproblemen, omdat hij 's nachts steeds cijfers ziet voorbij komen.
Het syndroom van Asperger is een milde vorm van autisme, die zich kenmerkt door moeilijkheden in sociale situaties en een beperkt repertoire aan interesses en activiteiten. Ze hebben een normale tot hoge intelligentie en een gemiddelde neiging tot het maken van contact. Ze hebben moeite met het inschatten van gedachten en gevoelens van anderen en kunnen nonverbale signalen (gelaatsuitdrukkingen, gebaren) moeilijk interpreteren.
Mensen met autisme, zelfs zij die een laag IQ hebben, kunnen uitblinken in 1 specifiek gebied. Als er sprake is van een beperkte intelligentie, noemt men dat een 'idiot savant' (letterlijk: geleerde dwaas). Een bekend voorbeeld daarvan is Rain Man in de gelijknamige film met Tom Cruise en Dustin Hoffman.
Jacob Barnett is savant, maar beslist niet 'idioot'. In hoeverre zijn stoornis een hinderpaal zal zijn in de loop van zijn carrière hangt af van de omstandigheden waarin hij werkt. In het algemeen doen mensen met autisme het beter in een omgeving waar zij gestructureerd en individueel kunnen werken. Verder bleek uit onderzoek dat mensen met autisme het in sommige beroepen zelfs beter doen dan mensen die geen autisme hebben, bv. als software tester, archivaris of administratief medewerker. Ze zijn vaak perfectionistisch, gedreven, hebben oog voor details en maken relatief weinig fouten. Autistische mensen blijken ook erg trouw te zijn aan hun werkgever en besteden bijna geen tijd aan privézaken tijdens de werkuren.