Nieuw medicijn verhelpt autistische symptomen

Wetenschap
donderdag, 26 april 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Er worden al veel geneesmiddelen voor de behandeling van autisme getest, maar nu is een nieuw middel ontdekt met veelbelovende resultaten, in ieder geval bij muizen.
Onderzoekers van het National Institutes of Mental Health (NIMH) en farmaceut Pfizer melden dat het middel, GRN-529, het aantal sociale interacties doet toenemen en repetitief gedrag doet afnemen in een stam van muizen die speciaal gefokt is om autisme-achtig gedrag te vertonen.
De muis in de video was eerst alleen geïnteresseerd in het herhaaldelijk schoonlikken van haar vacht voordat ze het middel kreeg. Daarna ging ze meteen naar de ander kooi om contact te zoeken met een onbekende muis.
Genetische factoren spelen vaak een rol bij autisme, maar dat betekent niet dat ze onbehandelbaar zijn. Veel gevallen van autisme worden veroorzaakt door mutaties in genen die van invloed zijn op de vorming en rijping van synapsen, de verbindingen tussen zenuwcellen. Als deze verbindingen niet vastliggen, kun je ze medicamenteus beïnvloeden en zo de symptomen van autisme behandelen.
Bron(nen): Boston.com