'Ogen liegen niet' is een mythe

Wetenschap
zaterdag, 14 juli 2012 om 12:17
welingelichtekringen header 1
Een van de uitgangspunten van NLP (Neuro-Linguïstisch Programmeren) is dat je aan de oogbewegingen kunt zien of iemand liegt. Als een rechtshandig iemand zijn ogen afwendt naar rechts liegt hij. Kijkt hij naar links, dan spreekt hij de waarheid. Ook in managementcursussen, workshops voor persoonlijke groei, etc. wordt dit verkondigd. Britse wetenschappers hebben dit nu grondig onderzocht en stelden vast dat het niet klopt. Eén van de onderzoekers was de beroemde psycholoog prof. dr. Richard Wiseman. Hij noemt 5 manieren waarop je wél kunt zien of iemand liegt.
  1. Ik, mij en mijn: Als je iets vertelt dat nooit heeft plaatsgevonden, verwijs je minder naar jezelf. Als iemand plots veel minder vaak ik, mezelf, mij en mijn zetgt, heb je veel kans dat hij liegt.
  2. Beweging: Liegen is moeilijk en vergt veel concentratie. Mensen hebben de neiging om niet te bewegen als ze zich op iets concentreren. Wees op je hoede als iemand plotseling heel stil gaat zitten.
  3. Umm-en: Leugenaars aarzelen meer dan mensen die de waarheid vertellen en ze struikelen vaker over hun woorden. Luister of iemand vaak euh ... of umm .... zegt en zich verspreekt.
  4. Timing: Leugenaars moeten vaak even nadenken voordat ze beginnen te spreken. Let er op of iemand een pauze inlast voor hij je vraag beantwoordt.
  5. Symbolische gebaren: Leugenaars bewegen meer met hun handen. Als iemand plots zijn mond bedekt met zijn handen of begint te friemelen aan zijn haar, is de kans groot dat hij liegt.
Bron(nen): BBC News foto