Waarom het ruiken van vis je kritischer maakt

Wetenschap
donderdag, 02 juli 2015 om 11:47
2766851
Uit nieuw onderzoek blijkt dat mensen wat kritischer en achterdochtiger worden bij het ruiken van zoiets simpels als de geur van vis. Voor het onderzoek, uitgevoerd door de universiteiten van Michigan en van Californië, moesten proefpersonen vragen beantwoorden terwijl ze in een afgesloten ruimte waren. De ene keer rook de ruimte naar vis, de andere keer naar niets. De proefpersonen kregen allerlei vragen, evenals de 'Moses Illusion' - 'hoeveel exemplaren van elke diersoort nam Mozes mee op de Ark?' De mensen die in een ruimte zonder vislucht hadden gezeten antwoordden vaker keurig 'twee' - ook al wisten ze dat Mozes geen ark had. Maar de mensen die in een ruimte hadden gezeten die wel naar vis rook gaven vaker het correcte antwoord, namelijk dat niet Mozes een ark had maar Noach. Kortom, volgens de onderzoekers maakt visgeur sceptischer. Niets voor niets hanteren we volgens hen de uitdrukking dat er ergens 'een luchtje aan zit'. Dat geldt ook voor het Engels, iets is daar 'fishy' als het niet helemaal te vertrouwen is. De wetenschappers stellen dat in veel talen achterdocht wordt geassocieerd met geur. Een onbetrouwbaar iemand is dan ook 'niet zuiver op de graat'. Het neusje van de zalm is dan juist weer het allerbeste.
Bron(nen): Scientias