Kinderen van overbeschermende ouders krijgen later veel vaker psychische problemen

Wetenschap
dinsdag, 08 september 2015 om 8:11
welingelichtekringen header 1
"Wanneer een kind een stabiele emotionele band voelt met zijn of haar ouders, is het zelf op latere leeftijd ook beter in staat om bevredigende emotionele relaties op te bouwen", schrijven de onderzoekers. "Onze ouders bieden ons een stabiele basis van waaruit we de wereld kunnen ontdekken. Warmte en genegenheid in het gezin zorgen er daarnaast voor dat we ons sociaal en emotioneel kunnen ontwikkelen."
Loslaten is het sleutelwoord bij de opvoeding van je kroost, zo blijkt uit nieuw Brits onderzoek. Kinderen die te beschermd worden opgevoed, krijgen later namelijk veel vaker last van psychische problemen dan kinderen die meer worden losgelaten door hun ouders. Om uit te kunnen groeien tot zelfstandige, stabiele volwassenen is een zekere mate van vrijheid in de opvoeding belangrijk.
Voor de studie zijn duizenden Britten gevolgd van hun tienerjaren tot hun zestigste. Kinderen die weinig privacy kregen van hun ouders en niet werden aangemoedigd om zelfstandig te zijn, voelden zich op latere leeftijd veel vaker ongelukkig dan kinderen van ouders die beter in staat waren los te laten. De laatste groep stond veel tevredener in het leven en rapporteerde een beter mentaal welzijn. De negatieve invloed van overbeschermende ouders op het levensgeluk zou even groot zijn als die van het verlies van een geliefde in de jeugdjaren.
Bron(nen): Goed Gevoel