Zo slecht zijn overbezorgde ouders voor een kind

Wetenschap
woensdag, 06 juli 2016 om 13:10
welingelichtekringen header 1
Helikopterouders worden ze wel genoemd, ouders die er alles aan doen om hun kind tegen het leven te beschermen. Ze willen overal bij betrokken zijn en geven hun kroost extreem veel aandacht. Met al hun goede bedoelingen bereiken ze echter het tegenovergestelde. Kinderen worden er namelijk angstig van en zijn slecht bestand tegen tegenslag. Dat blijkt opnieuw uit een Singaporese studie, die verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift . Hoe meer de ouders ingrepen bij een taak die het kind moest uitvoeren, hoe groter de kans dat het later in het leven angstgevoelens ontwikkelde. 60 procent van deze kinderen bleek daarnaast hoogst kritisch voor zichzelf, 78 procent dacht dat de wereld perfectie van hen verlangde. De resultaten komen overeen met die van een Amerikaanse uit 2006 en ook de Belgische professoren Maarten Vansteenkiste en Bart Soenens van de UGent komen in eigen onderzoek tot gelijkaardige conclusies. "Wanneer ouders hun kind niet de kans geven om zelf naar oplossingen te zoeken, hebben de kinderen minder zelfvertrouwen en voelen ze zich minder competent", zegt professor Vansteenkiste. "Het kind bouwt zo te weinig vertrouwen op om zijn eigen weg te gaan."
Bart Soenens onderscheidt twee soorten van overbescherming. "In het eerste geval worden ouders gedreven door hun eigen angst. Ze proberen preventief problemen op te lossen, waardoor hun kinderen weinig ervaring opdoen. Ze worden als het ware als een hulpeloos wezen in een cocon opgevoed."
Een tweede vorm is dat ouders hun kind te veel op een voetstuk plaatsen. "Typerend voor hen is dat ze hun eigenwaarde linken aan de prestaties van hun kind. Ze doen er alles aan om het ego van hun kind op te krikken en dichten het bepaalde eigenschappen toe die het niet bezit." Het gevolg is dat de kinderen later niet tegen kritiek of tegenslag kunnen.
Professor Soenens: "Wie niet zelfstandig met problemen leert omgaan, ontwikkelt geen goed mechanisme om stress het hoofd te bieden. Word je later geconfronteerd met stresserende situaties, dan leidt dat tot angstgevoelens."
Bron(nen): De Morgen