Helaas voor de paleodiëters: onze voorouders aten maar heel weinig vlees

Veel vlees, rauwe groenten en noten, dat is in het kort het immens populaire paleodieet. Zetmeel is uit den boze. Volgers van het dieet denken dat het beter is voor de spijsvertering om te eten zoals onze voorouders aten. Alleen, die aten behoorlijk anders dan we dachten.

Israëlische archeologen van de Bar-Ilan Universiteit schrijven in vakblad PNAS dat het ­dieet van de Israëlische homo erectus, een voorloper van de moderne mens, ruime hoeveelheden zaden, noten, fruit, groenten, knollen en wortels bevat en maar een klein beetje vlees.

De archeologen zeggen dat het aandeel vlees in het oerdieet sterk is overdreven simpelweg omdat dier­lijke etensresten bewaard blijven, terwijl schillen, bladeren of stengels zijn vergaan.

De wetenschappers hebben het geluk dat die plantenresten wél bewaard zijn gebleven in de Hula-vallei in Noord-Israël. 780.000 jaar geleden lag hier een groot en ondiep meer, omringd door moeras. De plantenresten zijn zo snel bedekt met slib dat ze niet zijn vergaan.

Zo komen ze tot de conclusie dat zetmeelrijke knollen, wortels en bollen het hoofdbestanddeel vormen van het dieet van de eerste mensen. Groene planten zijn alleen beschikbaar in de lente, noten en fruit in de zomer, maar knollen en wortels kun je het hele jaar door opgraven.

Tijd dus om over te gaan op een dieet van knollen en bollen. Yummie.

Bron(nen):   De Standaard