170.000 kuikens afgemaakt vanwege vogelgriep in Grootschermer

GROOTSCHERMER (ANP) - Op een pluimveebedrijf in het Noord-Hollandse Grootschermer zijn alle 170.000 vleeskuikens afgemaakt omdat er vogelgriep was vastgesteld. Het gaat om een ernstig besmettelijke variant van het virus. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert de ruiming uit.

Binnen een straal van 1 kilometer ligt nog een ander pluimveebedrijf. Dat wordt nu volledig geblokkeerd en afgeschermd en de komende periode grondig gecontroleerd op vogelgriep. Voor een bedrijf dat in een straal van 10 kilometer rond het bedrijf ligt, geldt per direct een vervoersverbod.

De NVWA ruimt ook in het Noord-Brabantse Willemstad een pluimveebedrijf. Daar is vogelgriep vastgesteld op een boerderij met 46.000 kuikens. Er liggen drie pluimveebedrijven in een straal van 3 kilometer, die worden allemaal gecontroleerd op het virus. Zeven boerderijen binnen tien kilometer van het getroffen bedrijf hebben een vervoersverbod gekregen.

Vanwege de grootschalige uitbraak van vogelgriep in heel Europa zijn nog steeds maatregelen van kracht. Mensen mogen niet zonder goede reden verblijfplaatsen van risicovogels bezoeken. Hoenderachtigen, watervogels en loopvogels zijn de risicogroepen. Ook is er nog een ophokplicht van kracht.