240 uur taakstraf voor verduisteren van ruim 3 ton bij Eurosonic

Een voormalig financieel medewerker van Eurosonic Noorderslag (ESNS) is veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van twaalf maanden voor het verduisteren van ruim 300.000 euro bij het muziekfestival. De 33-jarige man uit Groningen heeft bekend. Hij gebruikte het geld voor zijn gokverslaving.

De organisatie van het jaarlijkse evenement in de stad Groningen, een stichting, kwam in de zomer van 2021 achter de fraude. Dit nadat de bank melding had gemaakt van verdachte transacties. Onderzoek wees uit dat de man, die sinds 2018 als junior controller voor ESNS werkte, tussen november 2019 en juli 2021 vele keren en op verschillende manieren had gefraudeerd. Zo sluisde de man relatief kleine bedragen door naar goksites en boekte hij geld over naar zijn rekeningen.

De fraudeur moet 335.000 euro terugbetalen, bepaalde de rechtbank in Groningen. "Ik ging met kleine bedragen gokken om een groot bedrag te winnen", zei de man. "Ik was zwaar gokverslaafd. Ik had geen idee wat ik deed. Het werd alleen maar erger. Ik wilde het weer goedmaken en dacht met gokken alles terug te kunnen verdienen."

Therapie

De man kwam de afspraken van een terugbetalingsregeling met ESNS niet na. In 2022 werd op een deel van zijn salaris bij een nieuwe werkgever beslag gelegd door een deurwaarder, maar dit dienstverband werd niet verlengd. De man kampt ook met schulden elders. Hij is in therapie geweest en zegt niet meer te gokken. De man had moeite om vragen van de rechter te beantwoorden. De rechter vroeg zich af of hij zich verschuilde achter zijn verslaving. Volgens de advocaat van de fraudeur voelt de man zich wel verantwoordelijk en kwam hij door schaamte en zenuwen niet goed uit zijn woorden.

De maximale taakstraf van 240 uur werd ook geëist door het Openbaar Ministerie. De opgelegde voorwaardelijke celstraf is vier maanden hoger dan gevorderd. De rechter vindt een celstraf passend, mede omdat de benadeelde partij een non-profitorganisatie is, maar houdt ook rekening met de persoonlijke omstandigheden van de man.