27.000 bedrijven vragen bij UWV om tegemoetkoming in loonkosten

AMSTERDAM (ANP) - Bijna 27.000 bedrijven hebben maandag een tegemoetkoming in de loonkosten gevraagd, meldt het UWV. Het loket hiervoor ging om 09.00 uur open. Het UWV heeft al meer dan 3000 vragen over de regeling telefonisch beantwoord, laat het weten.

Bedrijven die omzetverlies lijden vanwege de coronacrisis kunnen een aanvraag doen voor de zogenoemde noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW). Het kabinet hoopt er zo voor te zorgen dat bedrijven zoveel mogelijk personeel in dienst houden.

Het gaat om 26.911 bedrijven, meldt het UWV. De uitvoeringsinstantie is voornemens de komende tijd dagelijks rond 15.00 uur een update te geven over het aantal bedrijven dat aanklopt.

Ruimer

De NOW-regeling vervangt de werktijdverkorting en is een stuk ruimer. Bij een omzetverlies van 100 procent kunnen bedrijven 90 procent van de loonsom vergoed krijgen. Bij een omzetdaling van 50 procent gaat het om 45 procent van de totale loonsom. Ook blijven bij de nieuwe regeling de WW-rechten van de werknemer intact.

Verschillende groepen hebben al aangegeven dat de NOW-regeling niet goed werkt. Zo vinden tuinders dat door naar jaaromzet te kijken bedrijven die veel omzet in één seizoen draaien worden benadeeld. Techbedrijven verwachten de hardste omzetklap pas na juni. Zogeheten scale-ups zijn bang in te storten omdat die bedrijven juist heel hard gegroeid zijn en niet veel vlees op de botten hebben.

De NOW-regeling is een van de belangrijkste maatregelen die het kabinet heeft genomen om bedrijven door de coronacrisis te loodsen.