3FM-actie levert meer dan 3000 nieuwe stamceldonoren op

De Stamweek-campagne van NPO 3FM heeft dit jaar meer dan 3000 nieuwe stamceldonoren opgeleverd, maakte de radiozender zaterdagochtend bekend. Dat zijn er duizend meer dan een jaar geleden, tijdens de eerste editie. De afgelopen week stond NPO 3FM volledig in het teken van stamceldonatie.

Initiatiefnemer en dj Wijnand Speelman is blij met de aandacht die er door de actie voor het onderwerp is en kijkt terug op een geslaagde campagneweek. "Dat we in een week zoveel mensen meer kunnen vertellen over stamceldonatie, hoe belangrijk het is en dat er zich dan ook nog zoveel mensen aanmelden als potentieel donor. Daar ben ik iedereen enorm dankbaar voor en de teller loopt nog steeds door", zegt hij.

Mensen met leukemie of een andere ernstige bloedziekte kunnen met behulp van een stamceltransplantatie genezen. Zij krijgen dan gezonde stamcellen van een donor. Hoe meer donoren er zijn, hoe groter de kans is dat er een geschikte match wordt gevonden.

Door de coronapandemie zijn er afgelopen jaar wereldwijd minder nieuwe donoren bijgekomen. In Nederland bleef het aantal nieuwe donorregistraties gelijk, meldde het Nederlands centrum voor stamceldonoren Matchis. Het ging in 2020 om ongeveer 40.000 nieuwe donoren, iets meer dan in 2019.