‘3FM-luisteraars mogen dit jaar meelopen met Serious Request’

Luisteraars van 3FM en andere sympathisanten van de actie Serious Request kunnen dit jaar tegen betaling een stuk bij de dj’s aansluiten als zij om geld in te zamelen voor het Rode Kruis van Goes naar Groningen lopen. 3FM veranderde vorig jaar de formule; het geld wordt niet meer ingezameld vanuit een Glazen Huis. Maar dj’s lopen door Nederland om mensen aan te sporen geld te geven of acties te ontplooien.

"We waren vorig jaar aan het pionieren; in twee maanden tijd hebben we de nieuwe opzet uit de grond gestampt", stelt Sander Hoogendoorn, die ook dit jaar meeloopt. "Dat was heel spannend; elke dag kwamen we verrassingen en uitdagingen tegen waar we ter plekke oplossingen voor moesten bedenken." Een aantal zaken werd aangepast. "We lopen nu bijvoorbeeld met z’n allen één route, zodat mensen goed weten wanneer ze waar kunnen aansluiten of meelopen. Dat is trouwens ook nieuw, dat mensen een stukje kunnen meelopen. Tegen betaling voor het goede doel krijgen ze dan een hesje en kunnen ze aanhaken, als bij de rattenvanger van Hamelen. We hopen dus met een hele stoet luisteraars onderweg te gaan."

Het plan kwam vorig jaar al ter tafel. "Maar we kregen de vergunningen zo snel niet rond; je moet voor elke gemeente waar je doorheen loopt een aparte vergunning aanvragen voor het lopen met een grote groep", legt Hoogendoorn uit. "Dus daar hadden we meer tijd voor nodig." Hij vindt wel dat deze vorm beter bij het 3FM van 2019 past. "We kruipen niet weg in onze ivoren toren of glazen huis. Maar we maken radio mét onze luisteraars, letterlijk en figuurlijk."

Seksuele uitbuiting

De bestrijding van mensenhandel is dit jaar het doel waar geld voor wordt ingezameld. "Onder deze definitie valt elke vorm van uitbuiting van kwetsbare mensen: seksuele uitbuiting, dus gedwongen prostitutie, maar ook arbeidsuitbuiting of gedwongen uitbuiting in het criminele circuit. Veel mensen beseffen zich ook niet dat het in Nederland veel vaker voorkomt dan je zou denken. Per middelbare school zijn er gemiddeld twee meisjes die worden uitgebuit door een loverboy."

Serious Request vindt plaats in de week van 18 tot en met 24 december.