4 miljoen euro voor strafrechtelijk onderzoek en steun Oekraïne

LONDEN (ANP) - Meer dan dertig ministers hebben tijdens een conferentie in Londen steun beloofd aan het onderzoek van het Internationaal Strafhof (ICC) naar misdaden die zijn gepleegd in de oorlog in Oekraïne. Het gaat om zo’n 4 miljoen euro, plus hulp in de vorm van expertise, zei de Britse minister van Justitie en gastheer Dominic Raab na afloop van het overleg. De conferentie werd samen met Nederland georganiseerd.

De aanwezigen luisterden aan het eind van de conferentie naar een videoboodschap van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. "Als iedereen de noodzakelijke stappen zet, komen we allemaal dichter bij ons gemeenschappelijke doel. Om gerechtigheid te laten winnen, om Oekraïne te laten winnen", zei hij.

"Dit was een belangrijke herinnering dat we ook na deze bijeenkomst alles moeten doen wat in onze macht ligt om Oekraïne te steunen", zei minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veilgheid) in haar slotwoord. "Nederland staat klaar." De Nederlandse bijdrage bestaat naast 1 miljoen euro vooral uit expertise bij het opsporingswerk in het land. Het gaat daarbij om onderzoeksteams onder leiding van de Koninklijke Marechaussee.

Technische ondersteuning

De hoofdaanklager van het ICC Karim Khan vroeg op de conferentie naast geld ook om allerlei vormen van technische ondersteuning. Net als Nederland sturen ook de Belgen en Tsjechen onderzoekers. Denemarken gaat helpen met de identificatie van slachtoffers en Ghana bij de bescherming van getuigen door ze elders onder te brengen, aldus Raab. Er zijn ook afspraken gemaakt over psychische hulp voor slachtoffers en later deze week wordt naar verwachting een overeenkomst gesloten om een ICC-kantoor te openen in Oekraïne zelf.

"Het belangrijkste is dat dit helpt om het recht te laten zegevieren", zei Yeşilgöz na afloop. "We weten dat er een oorlog gaande is en iedere dag dat we wachten met het verzamelen van bewijs, raken we belangrijke bewijsstukken kwijt. Er is geen tijd te verliezen."

Arrestatiebevel

Vrijdag kondigde het ICC aan dat er een arrestatiebevel is uitgevaardigd tegen de Russische president Vladimir Poetin. Minister Raab erkende dat het moeilijk zal worden om hem daadwerkelijk achter de tralies te krijgen, maar acht het niet ondenkbaar. "Ik denk dat we de gerechtigheid aan onze kant hebben, dat we de geschiedenis aan onze kant hebben, maar dat we geduld moeten uitoefenen."

Yeşilgöz was medeorganisator van de conferentie omdat Nederland gastland is van het ICC. Dat is gevestigd in Den Haag.