42 doden bij protestgolf in Colombia sinds eind april

BOGOTA (ANP/AFP) - Bij de protesten tegen de regering in Colombia zijn sinds eind april tot nu toe 42 mensen om het leven gekomen, meldt de nationale Ombudsman dinsdag. Op één na alle slachtoffers waren burgers, het andere slachtoffer was een militair.

Het Colombiaanse ministerie van Defensie laat weten dat tot nu toe 849 politieagenten gewond zijn geraakt bij de protesten. Het aantal gewonde burgers is sinds 3 mei niet meer bijgewerkt en is op 306 blijven steken. President Iván Duque zegt dat de politie zich aan de grondwet heeft gehouden en dat schendingen van de wet worden onderzocht. Maandag maakte de politie bekend dat vijf agenten zijn geschorst en 62 nog worden onderzocht.

De protesten hadden als directe oorzaak een voorstel voor een belastingwet, die inmiddels van tafel is gehaald. De regering gaat een nieuw voorstel maken dat op meer steun kan rekenen. Volgens Duque is een belastingverhoging nodig om de economische gevolgen van de coronapandemie te lijf te gaan. Vakbonden menen dat de armste mensen onevenredig hard worden getroffen door de belastingplannen.