6301 besmettingen, laagste aantal in twee weken

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 6301 positieve coronatesten geregistreerd tussen woensdag- en donderdagochtend. Dat is het laagste aantal van de afgelopen twee weken en beduidend minder dan vorige week donderdag, toen 11.000 besmettingen werden gemeld.

Het RIVM zei dinsdag al het begin van een stabilisatie te zien en dat het aantal gevallen in de loop van deze week zou kunnen gaan dalen. Bijna twee weken geleden nam het kabinet maatregelen om de explosieve stijging van het aantal coronagevallen te stoppen.

De waarde van een dagcijfer is betrekkelijk, omdat aantallen nu eenmaal kunnen schommelen. Wel leert de ervaring dat het aantal geconstateerde gevallen in de loop van de week over het algemeen juist wat oploopt. Dat is nu niet het geval: woensdag testten volgens gecorrigeerde cijfers 6909 mensen positief, dinsdag waren het er 6792 en maandag nog 8892.

Versoepelingen

Volgend op de versoepelingen van eind juni gingen de besmettingscijfers snel omhoog. Vooral jongeren die nog niet zijn gevaccineerd raakten massaal besmet op feestjes, festivals en in de horeca. Op veel plekken hoefde even geen afstand meer te worden gehouden na volledige vaccinatie of een toegangstest. Dat systeem bleek bij lange na niet waterdicht. Het kabinet draaide daarop diverse versoepelingen terug, vooral in het uitgaansleven.

Toen de versoepelingen ingingen, lag het dagelijkse aantal positieve testen nog maar rond de 500. Twee weken later was het vertwintigvoudigd tot meer dan 10.000 gevallen per dag.