Aandacht voor Arcadis, Ebusco en olie op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers verwerken dinsdag na de openingsbel op de Amsterdamse aandelenbeurs nieuwe opdrachten voor ingenieursbureau Arcadis en bussenmaker Ebusco. Daarnaast gaat de aandacht uit naar de energiesector. Brentolie is in de afgelopen zeven jaar niet zo duur geweest en de hoge gasprijzen nopen Europese metaalbedrijven tot een noodoproep.

Arcadis staat in de belangstelling na het binnenhalen van een Schotse opdracht voor omgerekend bijna 30 miljoen euro. Gedurende vijf jaar gaat het ingenieurs- en adviesbureau twee Schotse elektriciteitsbedrijven helpen bij het geschikt maken van hun stroomnet voor hernieuwbare energie.

Ook de Brabantse fabrikant van elektrische bussen Ebusco kreeg een nieuwe opdracht. Het bedrijf levert tien bussen die in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg zullen rondrijden. Financiële details van de deal zijn niet bekend.

Olieprijzen

Olieconcerns weten ook de aandacht op zich gericht. De prijs voor een vat Brentolie, de maatstaf voor olie uit het Midden-Oosten, Afrika en Europa, steeg tot het hoogste niveau sinds 2014. Een vat Brentolie werd dinsdagochtend 1,5 procent duurder op 87,71 dollar. Amerikaanse olie steeg bijna 2 procent in prijs tot 85,37 dollar per vat.

Naar verwachting zal de vraag naar de grondstof harder toenemen door het economisch herstel na de coronacrisis. Daarnaast nemen geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten toe. Jemenitische Houthi-rebellen eisen de verantwoordelijkheid op voor een drone-aanval op olietankers in Abu Dhabi, waar drie doden bij vielen.

Heineken

Heineken heeft vakbonden een nieuw cao-voorstel gedaan, na een staking vrijdag bij twee brouwerijen en frisdrankonderdeel Vrumona. Vakbond FNV vindt dat er genoeg verbeteringen in doorgevoerd zijn en legt het aanbod aan de achterban voor. Als die instemt, komt er een einde aan de stakingsdreiging bij het bierconcern.

Metaalbedrijven als ArcelorMittal en Aperam bewegen mogelijk op een nieuwe oproep tot ingrijpen wegens de gascrisis. De Europese belangenclub Eurometaux, die producenten als Glencore en Rio Tinto vertegenwoordigt, vraagt onder andere om staatssteun en het aanboren van de nationale gasreserves om de hoge energieprijzen te beteugelen. Dat moet sluitingen van smelterijen helpen te voorkomen.

Maandag sloot de AEX 0,3 procent in de min, mede door een verlies van 7 procent van voedings- en verzorgingsmiddelenconcern Unilever. Beleggers schrokken van de interesse die het bedrijf heeft in de consumententak van GlaxoSmithKline (GSK).