Aandeel Shell onderuit op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel Shell ging donderdag onderuit op de Amsterdamse beurs. Behalve over de resultaten van het olie- en gasconcern bogen beleggers zich over de oproep van de activistische aandeelhouder Third Point om Shell op te splitsen in een deel dat zich bezighoudt met vervuilende fossiele brandstoffen en een deel gericht op duurzame energie. De Europese aandelenmarkten verwerkten naast het nieuws van Shell ook veel andere bedrijfsresultaten. Ook kwam de Europese Centrale Bank (ECB) met een rentebesluit.

Shell (min 3,2 procent) stond in de staartgroep van de hoofdindex aan het Damrak. Het concern boekte onderliggend een miljardenwinst in het derde kwartaal dankzij de sterk gestegen olieprijzen. Alle aandacht ging echter uit naar de oproep van Third Point. De investeerder verklaarde dat opsplitsing van het concern meer duidelijkheid zal geven over de klimaatstrategie van het bedrijf. Shell beloofde zelf sneller te vergroenen en de eigen CO2-uitstoot met de helft te verlagen in 2030.

Grootste daler in de AEX was niet Shell maar winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield. Na een teleurstellend kwartaalbericht leverde de onderneming ruim 8 procent aan beurswaarde in. De AEX-index als geheel ging 0,4 procent lager de handel uit op 812,23 punten.

AMG

Bij de middelgrote bedrijven schrokken beleggers daarnaast van de resultaten van metalengroep AMG (min 14,8 procent), flitshandelaar Flow Traders (min 14,5 procent), bodemonderzoeker Fugro (min 14,3 procent) en ingenieursbureau Arcadis (min 10,1 procent). Door deze forse koersverliezen zakte de MidKap 1,8 procent tot 1054,60 punten.

De belangrijkste graadmeter in Parijs sloot hoger, met een plus van 0,8 procent. De beurzen in Frankfurt en Londen verloren tot 0,2 procent.

AB InBev

Elders in Europa trok AB InBev de aandacht. De grootste bierbrouwer ter wereld profiteerde van de heropening van de Europese horeca en verhoogde zijn verwachtingen. Daarop werd het aandeel bijna 11 procent hoger gezet in Brussel. Volkswagen zakte dik 4 procent in Frankfurt. De wereldwijde tekorten aan chips hebben duidelijk impact op de financiële resultaten van de Duitse autoproducent, die de omzet en het resultaat zag dalen in het derde kwartaal.

De ECB blijft ervan overtuigd dat de inflatie op de langere termijn niet boven het door de bank gestelde doel van 2 procent uitkomt. Daarom was er nog geen aanleiding om het monetair beleid verder aan te passen. De euro was 1,1687 dollar waard, tegen 1,1592 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,8 procent minder op 81,98 dollar. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper op 83,79 dollar per vat.