Aanhangers Maduro uit ambassade in VS gehaald

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse autoriteiten hebben de laatste betogers uit de Venezolaanse ambassade in Washington gehaald. Aanhangers van de socialistische president Nicolás Maduro hebben het gebouw ongeveer een maand bezet gehouden, naar eigen zeggen als "gasten" van de regering in Caracas.

De Verenigde Staten zien Maduro niet meer als de legitieme leider van zijn land, maar steunen oppositieleider Juan Guaidó. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het kamp van Guaidó om hulp had gevraagd bij het verwijderen van de activisten.

Een van de betrokken actiegroepen zegt dat op het hoogtepunt zo'n 50 mensen meededen aan de bezetting. De meeste activisten vertrokken toen duidelijk werd dat een inval op handen was. Er zouden uiteindelijk nog maar vier bezetters over zijn geweest.

De krant The Washington Post bericht dat ook tegenstanders van Maduro eind vorige maand naar de ambassade waren gegaan. Zij hielden mensen tegen die het gebouw wilden betreden of voorraden wilden afleveren. Beide kampen hebben elkaar beschuldigd van geweld.