Aanhoudende zorgen om veiligheid kerncentrale Zaporizja

KYIV (ANP/DPA) - Het Internationaal Atoomenergieagentschap maakt zich nog steeds zorgen om de "precaire" veiligheid van de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja. Met name de aanhoudende problemen rond de stroomtoevoer verhogen volgens het IAEA de kans op een ongeval.

De laatste overblijvende externe elektriciteitslijn raakte beschadigd door Russische raketaanvallen op 1 maart en blijft sindsdien regelmatig uitvallen, meldde IAEA-baas Rafael Grossi woensdag in een verklaring. "De nucleaire veiligheid van Zaporizja blijft precair", aldus Grossi. "Ik roep alle partijen op zich te committeren aan de veiligheid van de centrale."

Voor noodsituaties waarbij de externe stroomtoevoer wegvalt zijn in Zaporizja dieselgeneratoren aanwezig. De kerncentrale, de grootste van Europa, heeft externe elektriciteit nodig voor de koeling van de reactoren. Zaporizja werd aan het begin van de oorlog ingenomen door Russische militairen en staat nog steeds onder Russische controle.

Het IAEA wijst ook nog op de grote druk die personeelsleden van de krachtcentrale ervaren. "De verminderde personeelsbezetting in combinatie met de psychologische stress van het aanhoudende militaire conflict heeft invloed op de nucleaire veiligheid en beveiliging van de fabriek", voegde het hoofd van de atoomwaakhond van de Verenigde Naties er nog aan toe.