Aanhoudingen na blokkade A12 door Extinction Rebellion

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft woensdag rond 12.30 uur demonstranten van Extinction Rebellion aangehouden omdat zij de toegang tot de A12 blokkeren ter hoogte van het Malieveld in Den Haag. Enkele tientallen mensen zitten sinds 12.00 uur op het wegdek, ze zijn omsingeld door de politie.

Burgemeester Jan van Zanen heeft een noodbevel afgegeven. De politie riep de actievoerders daarna op om terug te gaan naar het Malieveld en de snelweg te verlaten. Enkele demonstranten werden toen al aangehouden, onder wie iemand die de weg op probeerde te rennen.

Bij de demonstratie hebben twee mensen zich vastgeketend op het dak van een stilstaande grijze auto. Andere actievoerders hebben een spandoek meegenomen. Ook zijn er vijf trommelaars op de weg.

Acteur Sieger Sloot heeft zich ook bij de demonstratie gevoegd. "Wij gaan ervoor zorgen dat alle fossiele subsidies afgeschaft worden", riep hij. "We gaan ervoor zorgen dat vliegreisjes zo duur worden als ze echt zijn." Sloot, bekend van diverse toneelstukken en onder meer de serie Vuurzee, zei dat de demonstranten terug willen vechten. "Dat doen we door rechtszaken aan te spannen en door de straat op te gaan. Ik ben een activist and I'm fucking proud of it."