Aanklacht om ondervragingscène When They See Us

Een bedrijf uit Chicago heeft Netflix en programmamaker Ava DuVernay aangeklaagd vanwege uitspraken die worden gedaan in serie When They See Us. De onderneming eist dat de serie over de 'Central Park Five' van de streamingservice wordt verwijderd tot de uitlatingen uit de show zijn verwijderd.

John E. Reid & Associates bedacht de zogenaamde Reid-techniek, een vorm van ondervraging door de politie. In de serie over de vijf ten onrechte veroordeelde minderjarigen wordt die techniek aan de kaak gesteld.

When They See Us is een dramaserie gebaseerd op het waargebeurde verhaal van het vijftal. In de vierde aflevering van de show spreekt iemand een rechercheur van het New Yorkse politiekorps aan op het gebruik van de techniek. "Je hebt ze statements ontfutseld na 42 uur lang ondervragen en onder druk zetten, zonder eten, zonder wc-pauzes, zonder ouders erbij", zegt het personage. "De Reid-techniek is wereldwijd verworpen."

Het bedrijf ziet die uitlating als smaad, en eist naast het verwijderen van de passage ook een onbekend geldbedrag. Netflix en DuVernay hebben maandagnacht nog niet gereageerd op de aanklacht.